A tesztoszteron növelés általában akkor kerül reflektorfénybe a férfiaknál, amikor szembesülnek vele, hogy csökkent a szexuális étvágyunk, illetve a testük elkezd úgymond alulteljesíteni a megszokott szinthez képest.

Ez sajnos egyrészt teljesen normális velejárója a kornak. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak természetes tesztoszteron szintje átlagosan 26 éves koruktól elkezd hanyatlani. Ami azt jelenti, hogy fokozatosan kevesebb férfi hormon termelődik természetes módon a szervezetükben.

Ennek hatásait azonban többynire ennél később vesszük észre, főleg abban az esetben, ha aktív és viszonlyag egészséges, stresszmentes életet élünk.

Ebben az esetben ugyanis fenn lehet tartani egy optimális tesztoszteron szintet, ami egészséges, energikusak és élettel teliek maradunk általa.

Mi a tesztoszteron növelés legnagyobb ellensége?

A leginkább tesztoszterongyilkos dolgok egy férfi életében általában a következők:

  • stressz
  • kevés alvás, pihenés
  • szexuális élet hiánya
  • egészségtelen táplálkozás
  • mozgáshiány

Ezek a leggyakoribbak, de a gyakorlatban számos egyéb tényező is okozhat tesztoszteron szint csökkenést, ezért mindenképpen érdemes lehet szakember segítségét kérni, amennyiben tartósan és maradandóan alacsony nemi vágyat észlelünk.

A nagyon alacsony tesztoszteron szint ugyanakkor depresszióhoz is vezet(het). Ez nem ritka jelenség például azoknál a haladó versenysportolóknál, akik kúraszerűen használnak tesztoszteronszint fokozó szereket és amikor leállnak a használatukkal, az nemcsak fizikailag de lelkileg is megviseli őket.

Ezért semmiképpen sem ajánlom ilyen szerek használatát. Átmenetileg nagy löketet adhat, de a doppingszerek elhagyása súlyos depressziós tünetekkel járhat (rászokás lehetősége is fennálhat).

Nem vagyok orákulum a témában, nem ismerem a szereket, sosem használtam, de súlyzós berkekben jártas vagyok és első kézből hallottam beszámolókat. Szóval óvatosan a szerekkel!

Természetes módon azonban számos lehetőségünk van rá, hogy fokozzuk a nemi vágyat, izomtömeget, javítsunk a közérzetünkön, egyszóval növeljük a tesztoszteron szintet a szervezetünkben.

Ehhez bármilyen fura is, elég pusztán a fent felsoroltak ellen tenni.

Kevesebb stressz, hogy beálljon a tesztoszteron növelés

Talán ezt a legkönyebb mondani, főleg ha az ember éppen nehéz időszakát éli, jelen van a munkahelyi stressz, családi elvárások, stb… Éppen ezért érdemes lehet időnként meditációs technikákhoz folyamodni, pihentető tevékenységet folytatni, sétálni, olvasni és ezeket a dolgokat a napi rutintevékenységünkbe beépíteni.

Az alvás kiemelt fontosságú

Egy átlagos felnőtt férfi kortól függően minimum 7 óra pihentető alvást igényel. Igazság szerint az emberi szervezet egy hosszú és egy napközbeni rövid alvásra – szundira van programozva. A napközbeni szundi legtöbbünknek nem megoldható. Az esti pihentető minimum hét de inkább nyolc órás alvás viszont a legtöbbünk számára megoldható. Akik műszakban dolgoznak, azok persze némileg hátrányos helyzetben vannak ebből a szempontból. De itt is akadnak trükkök, amik segítenek.

Szóval ha van rá lehetőséged, menj el időben aludni. Sorozat vagy telefonsimogatás helyett egy pihentető alvás hosszú távon kifejti áldásos hatásait. Kevéssé leszel stresszes napközben, javul a teljesítőképességed és helyreáll a tesztoszteronszinted is.

Kevés a szex?

A szex hiánya éppúgy hozzájárulhat a tesztoszteron szint tartós csökkenéséhez. Persze abban az esetben, ha nincs partnered ez valamilyen szinten érhető. De itt többnyire arra az esetre gondolunk, amikor a házas vagy páros életben csökken vagy akár teljesen eltűnik az érdeklődés.

Ha párkapcsolatban vagy, a szexuális vágyat természetes úton fel lehet éleszteni. Ehhez lehet tanácsadóhoz vagy terapeutához is fordulni, ha olyan már a helyzet. De a legtöbbször egyszerűen csak arról van szó, hogy nem találtok időt egymásra. Ezt pedig bizony lehet orvosolni, ha mindketten akarjátok.

Helyes táplálkozás a tesztoszteron növelés egyik kulcsa

Minél gyakrabban és minál több szemét kaját eszel, annál alacsonyabb lesz a tesztoszteron szinted. Meg kell találni a helyes arányokat és a helyes alapanyagokat az étrendben. Nem hiszem, hogy létezik amolyan szent grál ebben a témában és nem akarom leírni azt, amit 1000 nyelven és 1000 blogon el tudsz olvasni. Keress rá a googleban egy sima sportoló étrendre és meglátod: fehérje-szénhidrát-zsír arányok, alapanyagok, mennyiségek, mit mikor, hogyan mivel érdemes fogyasztani.

Minden infó fenn van a neten. Hidd el, csodákra képes. Első kézből tapasztaltam.

Mozogj rendszeresen, minél többet

Az ember nem arra született, hogy a seggén üljön. És az nem kifogás, hogy ülő munkát végzel, sofőr vagy, vagy tudomisén.

A nap nagy részében ülő munkát végzek, és ha úgy adódik, akkor sem mozgom sokat. Amikor nem volt más lehetőségem, ebédszünetben edzettem, shaket ittam munkaidőben – ezzel megoldottam a tápláló kaját. Gyalog jártam munkába, pedig volt/van autóm.

Szóval, lehet egy órával korábban felkelni és munka előtt edzeni, kocogni. Gyalog, biciklivel munkába járni. Este egy órát tekerni a tv előtt/helyett. Elmenni edzeni, stb… Hobbi gyanánt túrázni, sportolni. Aranyat érnek a mozgással töltött órák, a szervezeted pedig jó kis tesztoszteronlökettel fogja meghálálni.

Sok apróságot írhatnék, millió természtes és kevéssé természetes készítmény, módszer létezik a tesztoszteron növelés beindítására. Azonban először azt javaslom nézz szét az alapok háza tájékán és aztán keresgélj a komplexebb megoldások között.

Ha rendben van az életed, eleget mozogsz, ügyelsz a kajádra, kipihent vagy és rendben van a szexuális életed, akkor föl sem fog merülni ez a kérdés benned.

Ja és ha esetleg nehéznek tűnik a változtatás, olvasd el ezt