Skip to content
Profil fotó készítés - otthon vagy stúdióban?

Profil fotó készítés – otthon vagy stúdióban?

Benned is felmerült már egy vonzó profil fotó készítés gondolata? Ha igen, akkor ezzel párhuzamosan a dilemma is, hogy otthon próbálkozz telefonnnal, esetleg fényképezőgéppel, szóljál egy haverodnak, vagy akár igénnbe vedd egy profi fényképész segítségét.

Mindegyik választásnak megvan az előnye és a hátránya is. Az elérni kívánt cél szempontjából visyont lehet, hogy érdemes mélyebben megvizsgálni, mielőtt belevágunk a nagy fotószkodásba!

Vonzó profil fotó készítés egyedül otthon

Ha egyedül szeretnénk elkészíteni a profilfotót (emellett teszi le a legtöbb ember a voksát), akkor jó, ha lelkileg felkészülünk, hogy a kívánt eredmény és a realitás közt fog tátongani egy kisebb űr. Legalábbis az elején biztosan igen.

Nem akarok senkit sem lebeszélni róla, de a fotózás egyedül sokkal nehezebb, mint akár csak baráti segítséggel. Különösen akkor, ha semmilyen előzetes tapasztalatunk sincs benne, nem ismerjük a fotózás alaptechnikáit, beállításait, időzítését, stb… Nem mellesleg nagyon erőltetettnek is tűnhet a végeredmény, amit nyilván szeretnénk elkerülni.

Lehet, hogy többen arra bíztatnak, hogy készítsél egy szelfit, azt jól van. Én ezt egyáltalán nem ajánlom. A szelfi a legigénytelenebb fotózási mód, azt sugallja, hogy szinte semmilyen erőfeszítést nem voltál hajlnadó azért tenni, hogy jó benyomást keltsél magadról.

Profil fotó készítés önkioldóval

A szelfinél egy fokkal jobb megoldás, ha önkioldót használsz a telefonodon, vagy az amatőr fényképezőgépeden. Ez persze azt feltételezi, hogy előre beállítottad a kamerát és a háttér is rendben van. Hátránya, hogy sosem látod élőben, mit vesz fel a kamera, így lehet, hogy ezrével fogod készíteni a fotókat, mire egy az átlagnál valamivel jobb összejön.

És ez még mindig nem minden

Hogy jó profilfotót készítsünk, ahhoz nem elég, hogy legyen egy fotó a fejünkről! Ehhez kell egy jó, lehetőleg egyszínű, vagy ha kint készült, akkor elmosott háttér. Kell, hogy a fények be legyenek állítva és az előnyös oldaladról legyen elsütve a kép. Nem mindegy az sem, milyen közel vagy távol van a háttér, mert az ad mélységet a képnek. Az árnyak helye, a tekintet, az öltözet, a póz, ezek mind-mind meghatározzák, mennyire lesz jó az adott fotó és mennyire lesz vonzó egy a profilodra tévedő hölgy számára.

Profil fotó készítés baráti segítséggel

Menjünk egy kicsit tovább, és tételezzük fel, hogy van egy barátunk, aki szívesen beáldozza az idejét és lő rólad pár fotót. Az már egy hatalmas plusz, ha esetleg hobbi fotós, mert akkor már van valamilyen szintű rutinja a fotózásban és nem lesz gondban az alapbeállításokkal. A természetfotózás technikái itt sokat nem fognak segíteni, mert egy portfóliófotósnak kell tudnia irányítani a fotó alanyát, és kell, hogy legyen szeme az érzelmek kifejezéséhez is a pillanatképen.

Mégis, már pusztán ebben az esetben akár 50 százalékkal hatékonyabbak lehetünk, mint amikor magunk próbáltunk összeerőlködni egy általunk vonzónak gondolt fotót, ami majd csak úgy aratni fog a neten.

A „házi” profil fotó készítés hátrányai

Bármennyire is vonzó, a házi profil fotó készítés egyetlen előnye az, hogy ingyenes. A belefektetett idő, energia és főleg a végeredmény szempontjából viszont ez a legkevésébé kifizetődő megoldás. Ezért ezt a lehetőséget csak és kizárólag abban az esetben javaslom, ha Szibériában élsz, és 100 kilométeres körzetben az egyetlen szomszédod egy medve. Nem kerül olyan sokba egy alapcsomag bármely fotósnál, hogy ne lehetne megfizetni, és a végeredmény fényévekkel jobb lehet…

A profi megoldás a profil fotó készítésben

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor azt tanácsolom bízd profira a profilfotód elkészítését. Nem kell pepecselned a beállításokkal, háttérrel, fényekkel, photosoppal. Ezt mind megoldja helyetted egy profi fotós.

Különbség fotós és fotós között

Minden fotósnak vannak ugyanakkor erősségei, és vannak dolgok, amikben kevésbé jó. Ha egy tanácsot adhatok, nézz szét a referenciái közt. Nézd meg készített-e kifejezetten férfiakról fotókat és ha igen, milyeneket és mit sugallnak ezek a fotók.

Egy jó fotós, nem csak megrendelésre fotóz, de vannak saját ötletei, kreativitása, amire saját maga keres alanyokat, hogy megvalósítsa az elképzeléseit. Ezek a fotók érzelmeket tükröznek, szinte beszélnek és azt sugallják, hogy a fotók készítője elhivatott és szenvedéllyel csinálja, amit csinál. Ilyen fotóst kell keresned.

Megélhetési fotósok – miről ismered fel?

Elsősorban arról, hogy mindent fotóz pénzért: esküvőt, eljegyzést, családi, papa-mama, baba fotókat, szexi pózolós képeket, egyszerűen mindent, amit az ügyfél akar. A mai világban viszont egy valami biztos, aki nem specializálódik, az mindenben max „egy kiscsit” lehet jó, de kiemelkedően jó biztosan nem lesz.

Ha valaki férfi portfólió fotózásban expert és emellett legfeljebb egy-két terület az, amit kínál, az lesz számodra a legjobb választás. Mindenképpen nézd meg, milyen a weboldala, feltéve hogy van. Nézd meg mennyire aktív a közösségi oldalakon, miket írnak róla, hogyan kommunikál. Ha személyesen, vagy telefonon beszélsz vele, hamar kiderül, mennyire elhivatott azzal kapcsolatban, amit csinál.

A lottó ötös az ütős profil fotó készítésben

Az abszolút nyerő opció az, ha a fotós már készített társkeresőre, vagy kifejezetten közösségi médiára profilfotót, vagy komplett fotósorozatot. Ha ezen a területen specializálódott, az számodra azt jelenti, hogy pontosab tudja, mik azok a beállítások, fények, szögek, pózok, amik a legjobb benyomást teszik egy nőre. Ebben az esetben nincs mit gondolkozni. Lehet, hogy a „legdrágább” megoldás, hidd el, messze megtérül a befektetés.

Ne az ár legyen az irányadó, ha célod van!

A legjobb tanácsom a számodra, hogy ne az árat nézd, hanem a lehetséges eredményt. Ha szigorúan vesszük, 8-10 ütős fotó elkészítéséért sem fog senki csillagászati összeges elkérni, talán annyiba jön ki, amit egy ferde hétvégén bármikor elköltenél. Ellenben ennek haszna is lesz. Gondold tehát át, mi a célod a profil fotó készítés területén és vágj bele bátran!

Mitől vonzó a profilfotó?
Az ütős profiltotó ilyen!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.