Ma hozzávetőlegesen minden negyedik felnőtt valamilyen formában online ismerkedett meg a párjával. 2040-re a felnőtt lakosság mintegy 70%-a fogja interneten megismerni partnerét egyes kutatások szerint. És még ehhez vegyük számításba azt is, hogy ez a kutatás még a koronavírus megjelenése előtt történt. Nagy valószínűséggel a jövőben akár te is interneten fogsz párt keresni/találni. Érdemes-e tehát az online társkeresés pszichológia vetületével foglalkozni neked is? Igen, sőt erősen ajánlott!

Figyelmeztetés!

Szeretném rögtön a cikk elején leszögezni, hogy nem vagyok pszichológus vagy pszichiáter, sem valamilyen sikerguru. Az itt közöltek egy része a saját személyes tapasztalataimon alapszik. Másik részük egy, az évek alatt folyamatosan végzett információgyűjtés esszenciája.

Mit az internetes társkeresés valódi célja?

Az online társkeresés alatt pusztán az ismerkedés kezdeti fázisa értendő. A feladata és célja pedig nem más, mint az, hogy potenciális párjelölt(ek)et találjunk, akit a megfelelő előkészületek után hagyományosan, fizikailag és lelkileg is szeretnénk megismerni. Tisztában vagyunk a másik esetleges tökéletlenségével, hibáival és azzal is, hogy nem egy idealizált képpel fogunk párkapcsolatot kialakítani.

Pszichológiai szempontból véleményem szerint tehát ez az online társkeresés feladata. Ha helyesen viszonyulunk hozzá, akkor megannyi csalódástól kíméljük meg magunkat. Fontos, hogy így nem támasztunk irreális elvárásokat sem magunkkal, sem pedig a párjelöltünkkel szemben.

Mi tehát az online társkeresés pszichológia vonzata?

Olyan párt vagy párjelöltek után kutatunk az interneten, akivel megpróbáljuk megtalálni a közös hangot. Amennyiben kölcsönös a szimpátia – a fizikai valóságban folytassuk a mélyrehatóbb ismerkedést.

Vannak tagadhatatlan előnyei és hátrányai az online társkeresésnek. Ezeket fogjuk most sorra venni.

Az online társkeresés előnyei

1. Viszonylag személytelen

Ezt hátránynak is tekinthetjük, ezért a hátrányok közt is fogok róla beszélni. Ha pl. félénk – befelé forduló ( introvertált ) személyiségű vagy, az online térben bizonyosan könnyebben levetheted a gátlásaidat. Hiszen nincs olyan interakció, mint offline ismerkedés esetén.

Legrosszabb esetben nem válaszol neked, vagy üzenetben elutasít. Amit így optimális esetben senki más nem tud meg rajtatok kívül – kivétel azért akad: írtam róla itt.

Nincs úgymond érzelmi lenyomat, kudarcélmény persze így is lehet, de nem olyan intenzív, mint a hagyományos ismerkedés folyamán.

2. Időt spórol neked

Elvitathatatlan előnye az online társkeresésnek, hogy nem kell úgynevezett felesleges köröket futnod. Legalábbis nem úgy, mint „terepen”. Sok igéretes nővel ismerkedhetsz lazán, kötetlenül és a nap bármely szakaszában, amikor épp találsz rá 10-15 percet.

Vegyük sorra a hátrányait is!

Az online társkeresés pszichológia hátrányai

  1. Buktatók
  2. Személytelen
  3. Felületesség
  4. Kiber-vonzalom
  5. Túlidealizált

1. Az internetes társkeresés buktatói

Erre nem térek ki, mert komplett cikket írtam róla. Olvasd el, nem hosszú, de minden benne van velősen. Internetes társkeresés buktatói cikkért ide katt.

2. Személyetelen

Ahogy említettem, a személytelenség az online társkeresés pszichológia mumusa is egyben. Nincs fizikai kontaktus, metakommunikáció, érintés, bók – legalábbis nem abban a formában, ahogyan kellene.

Ráadásul bárki (te is) kialakíthat magáról egy „túltolt” képet az interneten. Senki sem fogja ezért számonkérni – ha te szemfüles vagy, akkor talán igen 🙂 Sokan egyszerűen elfelejtik megemlíteni a negatív tulajdonságaikat, rigolyáikat. Ami lehet, hogy pont egy kizáró ok lenne a másik számára az ismerkedésben.

3. Felületesség

Az előző pontban leírtak miatt hajlamosak lehetünk felületesebben kezelni a másikat, elsiklani dolgok felett. Olyan dolgok felett, amik amúgy kulcsfontosságúak lehetnek.

4. Kiber-vonzalom

Nagy az esély arra, hogy az a kép tetszik meg nekünk, amit a másik fest magáról az interneten. És nem lássuk meg a másik valós személyiségét. Egyszerűen örülünk annak, amit a képernyőn látunk és fenntartások nélkül olyannak vagyunk hajlamosak elkönyvelni, amilyennek látni szeretnénk. Ennek a későbbiek folyamán nagy valószínűséggel csalódás lesz a vége.

5. Túlidealizálás

Lehet, hogy ezt a fogalmat csak én használom ebben a formában. Nézd el nekem.

Ha egy áll-vonzódás kialakul bennünk, hajlamosak lehetünk a jelöltünk negatív megnyilvánulásait, tulajdonságait sutba vetni. Erre gondolok a túlidealizálás kapcsán.

Összefoglalva

Ha online keresünk társat, legyünk tisztában a következő tényekkel:

  1. Az internet kiváló szelektálásra és potenciális párjelöltek felkutatására
  2. Mindazonáltal alkalmatlan egy személy mélyebb megismerésére, arra, hogy kiderüljön, összeillő párost leszünk a képesek alkotni a későbbiek folyamán az illetővel
  3. A tanulság tehát az, hogy keressünk párt, ismerkedjünk interneten, majd akivel alakul valami alapszintű kölcsönös érdeklődés – folytassuk az ismerkedést személyes találkozóval.

Köszönöm, hogy elolvastad 🙂