Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az első találkozóhoz mindenképp valamilyen ütős első randi témák kellenek. Persze jó, ha fel vagyunk készülve. De ha pontosan tudjuk, mi a célunk egy kapcsolaton belül, akkor minimum 3 randira elegendő témánk lesz. Ez azért van, mert egy párkapcsolat akkor működik a legjobban, ha közös célok, álmok vezérlik és működtetik.

Bármennyiszer fogsz felületesen, csak külsőségeket vagy illuzorikus vágyakat követni, amikor társat keresel, végül csalódás fog érni. Minden kapcsolatba bele kell tenni a kellő energiát.

Ahhoz viszont, hogy olyan kapcsolatod legyen, amibe érdemes energiát fektetni, előbb olyan társat kell találni, akivel kölcsönösen megérdemlitek, hogy egymásra időt és energiát szánjatok.

Hogyan tudod kideríteni egy randin, hogy hozzád illik-e?

Az első randi témák egyszerűek és lényegretörőek kell, hogy legyenek. Ha jobban belegondolsz, az első találka lényegében nem más, mint egyfajta első szűrő, hogy kiderüljön, egyáltalán alapvető dolgokban összeillenétek-e. A továbbiakban úgyis fény derül rá, mennyire lesztek-vagytok toleránsak és hogy esetleg van-e kizáró ok, ami miatt nincs értelme tovább randiznotok.

Mi tehát az első randi témák célja?

Az első randi célja az, hogy kiderüljön, van-e értelme jobban megismernetek egymást. Se több, se kevesebb. A témáknak az első randi alkalmával tehát az élet olyan alapvető területeit kell érintenie, amikben kulcsfontosságú, hogy hasonlóan gondolkozzatok. Lényegében ki kell derítenetek egymásról, milyen irányban halad az életetek és mennyire vagytok képesek támogatni egymást az egyes személyes és társas céljaitok érdekében.

Mik ezek az első randi témák?

Az itt felsorolt témák azok, amiket ha felhozol, az arra adott reakciók sokat elárulnak a másikról. Még akkor is, ha egyes témákat kerülni szeretne a másik. Hogy miért? Mert abból az derül ki, hogy a másiknak azon a kulcsfonotosságú területen takargatni valója van. Ez pedig jót nem feltétlenül jelent.

Attól viszont, hogy valakinek van valami negatív a múltjában, vagy valami amire nem éppen büszke, még nem jelenti azt, hogy nem lehet jó társ. Ha őszinte veled, és elfogadja azt, ami a múltjában történt és szemmel láthatóan tanult belőle, akkor már azon a területen valószínűleg nem fog megismétlődni vele az a bizonyos múltbéli dolog. Legyen szó bármiről is.

Itt vanak tehát az első randi témák, amiket érdemes felhozni:

Miért keresel társat/mi a célod a randvial?

Fontos, hogy már az elején letisztázzátok, a másik milyen céllal keres társat. Nem mindegy, ha az egyik komoly kapcsolatot keres, míg a másik csak szórakozni akar.

Érdemes lehet rákérdezni múltbéli kapcsolatokra. Mi volt a leghosszabb és mi vezetett a szakításhoz? Nem kell, hogy mindent részletesen kivesézzetek. Egyébként is, maga a reakció erre a kérdésre/témára sokat elárul a másikról.

Nyugodtan kérdezd meg tőle, mit várna el tőled, ha együtt járnátok. Mit jelent számára a hűség és mennyire tarthat téged megbízhatónak. Mennyire gondolja komolyan ezt az egészer, vagy egyáltalán csak kalandozik.

Hogyan tudod elképzelni a kapcsolatot?

Ha valaki párt keres, kell hogy legyen egy kép a fejében arról, milyennek is tudja elképzelni a párjával közösen eltöltött időt. És ha ebben tiszta, őszinte és világos a víziója, az jót jelent. Fontos azt is tisztázni, mennyire tud rugalmas lenni a másikkal.

Nyugodtan kérd meg, hogy vázolja fel, milyennek tud elképzelni egy ideális társat maga mellett. Miben kellene, hogy támogasd őt? Hogyan kellene viszonyulnod a családjához? Milyennek szeretne látni téged?

Tedd fel neki a legnagyobb lelki nyugodtsággal ezeket a kérdéseket.

Milyenek lennének a hétköznapjaitok?

Munka után összebújnátok? Közös filmezés, esetleg szex? Vagy netán sokat beszélgetnétek? Megvitatnátok különböző témákat, könyveket, filmeket? Közösen főznétek?

Ezek mind-mind olyan kérdések, amik által fény derül mennyire illenétek össze. Van esetleg közös hobbitok vagy érdeklődési körötök? Ami összeköt, az erősíthet is egyben. Kettőtöket külön-külön, de együtt is, mint egy párt.

Mit csinálnátok hétvégén/szabadidőtökben?

Elmennétek valahová? Csak otthon ülnétek? Eljárnátok szórakozni valahová, táncolni, mulatni? Vagy inkább valamilyen hasznos tevékenységgel ütnétek el az időt? Mennyire tudna egyikőtök a másiknak teret engedni?

Hogyan álltok az utazáshoz, ki hová szeretne menni alkalomadtán? Milyen földrészre vágytok el, hol töltenétek egy hoszabb nyaralást?

Sport/hobbi

Nem feltétlen baj, ha nem full ugyanaz a kedvtelésetek, de ha megvan legalább a hajlandóság rá, hogy belekóstoljatok a másik hobbijába, az már jó jel.

Fontos, és kifejezetten örvendetes, ha mindketten sportoltok valamit. Sok párt összeköt a sport. Legyen szó akár túrázásról, biciklizésről, fitnesszről vagy akár extrém sportokról is. Kérdés az is, hogy milyen szinten űzitek, és mennyit időt tudtok/akartok sportra szánni.

Ha esetleg csak az egyikőtök sportol, az még nem feltétlen baj. Mindenképpen jó azonban, ha van hajlandóság a másikban kipróbálni azt a sportot, amit te űzöl.

Életcélok/munka

Egy szintén nagyon fontos területe az életnek. Mindkettőtöknek meg kell tudnia élni valamiből. Mindkettőtöknek kell, hogy legyen életcélja, valamilyen út, amin halad még akkor is ha az az út nem teljesen tiszta és világos még.

Ha mindketten beszéltek erről nyíltan és őszintén, figyeld meg, mennyire lelkes, mennyire felspanolt, amikor ez szóba kerül. Ha valakinek ténylegesen vannak céljai a munkáját, karrierjét illetően, azzal kapcsolatban biztosan lelkes lesz.

Család/gyerekek

Azt hiszem, nem kell külön hangsúlyoznom, hogy talán az egyik legfontosabb téma, ami egy pár jövőjét illeti. Ebből pedig a legfontosabb a házasság és a gyerek kérdése. Az, hogy ez szóba kerül az első randin még nem jelenti azt, hogy erre kell fókuszálnotok egy esetleges kezdődő kapcsolat elején.

Mégis fontos, mert mindketten fogjátok tudni, mire számíthattok a legfontosabb kérdésekben. Ha az egyik szeretne gyereket, a másik pedig nem, az hosszú távon biztosan negatív hatással lesz a kapcsolatra. Az egyik szeretne házasodni, a másik nem – szintén kulcsfontosságú kérdés.

A család, barátok, látogatások, családi szokások, ünnepi látogatások szintén olyan témakör, ami feszültséghez vagy vitához vezethet. Jó tudni, a másiknak mennyire rugalmasak a szülei, mit várnak el a gyerekültől. Ez még akkor is kihatással lehet a kapcsolatra, ha nagyon szeretitek egymást. Ne becsüld alá!

+ egy bónusz tipp!

Csekkold le a facebookját! Nézd meg, milyen kedvtelései vannak, miket követ, milyen fotói vannak, mert onnan tudsz majd meríteni, hozzászólni. Főleg a sportttal és hobbival kapcsolatos témákhoz természetesen.

Ha interneten ismerkedtetek össze és onnan hívtad el randira, ki lehetsz téve az online ismerkedés veszélyeinek is. Ezt el tudod kerülni, ha facebookon figyeled és észreveszed az árulkodó jeleket.

Mindenki szereti, ha érdeklődnek felőle, az ő életéről beszélnek neki, kérdezik róla őt. Nincs ez másként a csajozásban sem.

Ne kihallgatás legyen, engedj neki teret!

Fontos, hogy engedjél neki teret és ne úgy kérdezgesd, mint aki vallatásra cibászott egy csajt. Ha elég kommunikatív, magától is fog kérdezni és érdekelni fogja, te hogyan állsz ugyanezekhez a kérdésekhez, témákhoz.

Látod, ha ezeket a dolgokat átbeszélitek az első randin, máris lesz egy csomó friss lelki megemészteni való, amit magatokkal visztek haza, és el tudjátok dönteni, folytatni szeretnétek-e a találkozást.

Légy felkészült, légy laza!

Ne félj a randitól, ne félj annak kimenetelétől. Csak figyelj a reakciókra és térképezd fel, mennyire illenétek össze, mennyire tudod vele elképzelni az életed.

Hogy flottulj menjen az első találkozó, írtam neked pár első randi tippet. Ezek olyan íratlan szabályok, amiket ha betartasz, elkerülheted a csalódást és a te kezedben marad mindvégig az irányítás.

A megfelelő helyszínhez első randira nem árt ha vannak ötleteid. Ehhez nem kell extravagáns, vagy különleges helyszín, de egy kis kreativitás már jól jöhet.