Elhagyott a párod? Kikosarazott a barátnőd? Faképnél hagyott a feleséged? Ma könnyebben megeshet veled, mint bármikor a történelem folyamán. Ha eszeveszetten kutakodsz a válaszok után, hogyan szerezd vissza őt, akkor jobb helyen nem is járhatnál.

Ideje azonban először rendet rakni a házad tájékán. Könnyen lehet, hogy a legfontosabb kérdést még fel sem tetted magadnak, holott ezzel kellett volna kezdeni: Kell-e nekem ez a kapcsolat?

És ha most dühöngve felhördülsz, hogy de hogy jövök én ahhoz, hogy megkérdőjelezzem, akkor remélhetőleg jó helyen tapogatózom. Egy kapcsolat nem véletlenül fut zátonyra. Bizonyos esetekben van értelme megmenteni. De nem mindig. Mutatjuk, mikor érdemes a megmentésén dolgozni:

 1. Család – ehhez nincs mit hozzáfűzni. Ha férj/feleség vagytok és kiskorú gyerekeitek vannak, akkor már nem csak magatokat kell figyelembe venni. A gyerekek fejlődését, lelki világát rendkívül megviseli egy válás/szakítás. A gyerek többnyire az anyjához kerül, az apa mint kulcsfigura kikerül a közvetlen hatáskörből. Ez nem megfelelő közeg egy gyermek fejlődéséhez. Ebben az esetben észérvekkel lehet hatni.
 1. Megvan a tűz/szerelem, de nem beszéltétek meg kinek mik a vágyai, életcélja, mit vár el a másiktól, ami nélkül nem tud rendesen benne lenni egy kapcsolatban.
 2. Hirtelen felindulásból történt a szakítás. Mindketten játsszátok a sértődöttet, pedig valójában arra vágytok, hogy a másik kérjen bocsánatot, vagy kezdeményezzen.
 3. Minden olyan esetben érdemes egy kapcsolat megmentésén dolgozni, ahol szoros az érzelmi kötődés, és csak valamilyen apróság vagy félreértés vezetett a szakításhoz.

Mikor nem érdemes azon agyalnod, hogyan szerezd vissza a párod/szerelmed/feleséged?

 1. Felszínes volt a viszony, se veled se nélküled alapon működött. A csajnak valószínűleg nem is állt érdekében elmélyíteni a viszonyt. Csak azért voltál neki, hogy legyen valakije.
 2. Megcsalt téged – ha nincs család/gyerekek – ebben az esetben én nem adnék második esélyt semmiképpen. Bármilyen hosszú is volt a kapcsolat eddig, ha annyi idő alatt nem találta meg benned, amit keresett és nem méltatott annyira, hogy előbb megbeszélje veled, a megcsalás akkor sem megoldás. Egyszerű jelzés, hogy nem érdemes vele foglalkozni.
 3. Túlságosan különböző az életutatok. Nem tudjátok összeegyeztetni merre kellene közösen haladnotok az életben. Ez hosszútávon csak vitához és kiégéshez vezet. Mindkettőtök energiáját le fogja szívni.
 4. Csak szexuális síkon léteztetek együtt. Ha ez a helyzet, arra találsz mást is. Vagy maradtok szexpartnerek kapcsolat nélkül.

Oké, most hogy letisztáztuk, mely esetekben érdemes egyáltalán elgondolkozni, hogy visszaszerezd-e a párod vagy sem, térjünk a hogyanra.

Nézzük meg milyen fokozatú/intenzitású volt a szakítás!

 1. Unatkozik/drámára vágyik – hiszed vagy sem, tudat alatt ez is előfordul. Főleg ha nagyon eleven nő, akkor vágyni fog arra, hogy folyamatosan történjenek dolgok az életében, legyenek hullámvölgyek és újabb nagy fellángolások.
 2. Jelzés értékű szakítás – ilyen eset, amikor gondolkozási időt hagyott neked. Például mert, valami nem tetszik benned, jelezni akar neked, hogy változtass – és ez már elég komoly jelzés. Jellemzően ilyenkor hangzanak el a tartsunk szünetet, pihentessük a kapcsolatot, stb. mondatok. Ezek többsége persze jellemzően végleges szakítással zárul, ha nem tudod hogyan kezeld a helyzetet. Az, hogy hagy kiskaput – annak két oka is lehet: vagy fél az egyenes szakítástól, vagy még szeret, csak már racionálisan gondolkozik. A második az üdvözítőbb eset.
 3. Hirtelen felindulásból elkövetett szakítás – a csaj még szeret, de valami olyat tettél, vagy valami olyasmi történt, ami kiverte nála a biztosítékot. Titkon még reméli, hogy észhez térsz. Vagy ő maga érzi, hogy eltúlozta a reakciót és legbelül vágyik rá, hogy visszakéredzkedj hozzá.
 4. Józan érvekkel történő szakítás a nő részéről. A szíve feléd húz, de az esze már nem. Enyhén az ész felé billent a mérleg és valami nagyobb dolognak kell történnie, hogy újra téged válasszon. Még van esély, de innen már nehezebb és rögösebb a visszaút.

Vegyük sorra, hogyan szerezzem vissza:

Első eset: Unatkozik/drámára vágyik

Ha te is ilyen típus vagy, akkor mindössze annyi a dolgod, hogy haladsz tovább az utadon és úgyis visszatértek egymáshoz.

Ha viszont nem, akkor egész egyszerűen cselekedj valami teljesen szokatlant, ami kizökkenti őt a szokásos hétköznapjaitokból. Valljál neki látványosan szerelmet vagy találj ki valami meglepetés randit extrém körülmények közt. Valami történjen, mert az ilyen temperamentumú nők lételeme a folyamatos hullámzás. Akárcsak egy brazil szappanopperában.

Második eset: Jelzés értékű szakítás

 • Először is tudatosítani kell, hogy valami történt a kapcsolatban.
 • Második lépés az, hogy azonosítsuk mi volt az, ami ide vezetett.
 • Harmadik lépésben – ha valóban vissza szeretnéd szerezni az exed, akkor el kell tudnod vonatkoztatni attól, hogy melyikőtöknek van igaza, vagy ki hibázott. A nők teljesen másképp gondolkoznak. Lehet, ami neked bagatellnek tűnik, az neki vérre menően fontos dolog, ami igenis lehet ok a szakításra.
 • Kérj bocsánatot, üljetek le beszélgetni
 • A legfontosabb hallgasd meg, hogy mit szeretne
 • Ajánlj fel egy laza programot, ami inkább csak őróla szól, amit ő szeretne csinálni – lehetőleg persze veled
 • Ne erőltess semmit, csak tartsd magad ahhoz, amit megbeszéltetek
 • Adj magadról életjeleket – éreztesd vele, hogy szereted és fontos neked

Harmadik eset: Hirtelen felindulásból elkövetett szakítás

Ha látod, hogy szenved és szeretnéd őt visszakapni, akkor ez picivel nehezebb dió lesz, mint az előző két eset.

Próbálj meg apró/feltűnés nélküli jeleket küldeni neki, hogy rossz döntést hozott és még van remény az újrakezdésre. Például lehetsz eredeti is. Küldj neki hagyományos kézzel írott levelet, amiben taglalod az együtt töltött emlékezetes időket.

A nők érzelmi lények, erős reakciókat fog belőle kiváltani és érezni fogja, hogy annyira fontos vagy neki.

Ne erőltess semmit, várd meg míg ő reagál és elmondja konkrétan mi nem tetszett benned, vagy miért döntött a szakítás mellett.

Ne csak ígérd, bizonyítsd be neki, hogy jóvá tudod tenni/meg akarod változtatni a helyzetet és vele akarsz lenni.

Negyedik eset: Józan érvekre épülő szakítás a nő részéről

Ez lesz a legnehezebb. Vissza kell tudnod billentetni azt a bizonyos mérleget az érzelmek irányába. Ezt két módon tudod megtenni:

 1. Többet hatsz az érzelmeire
 2. Lecsökkented az okokat a logikus oldalon

Egyszerre mindkettőt tenném. Először is jó, ha tudja, hogy mindezek ellenére szereted és szeretnél vele lenni. Másodszor tegyél meg mindent, hogy tudatosuljon benne: amilyen eddig voltál az a múlt és számíthat rá, hogy többet nem teszel olyat/nem viselkedsz úgy ami okot ad rá, hogy akár csak megfontolja a szakítást.

Amint látod, nem annyira a technikai megvalósításon van a hangsúly. Bár azzal is vissza lehet szerezni egy nőt, de mi értelme, ha csak ideig óráig fog tartani az idill, mert lényegi változás nem történt. Egy kapcsolat már nem randi vagy ismerkedés. Ez már a felelős része annak, hogy két ember hatással van egymás életére. És ez nagy felelősség.

Ha van egyéb tapasztalatod, írd meg hozzászólásban