Teljesen normális dolog, ha egy egyedülálló apa társat keres! Ha te is ebben a cipőben jársz, biztosan másképp állsz a társkereséshez, mint a többség. Amíg fiatal az ember, úgy érzi előtte az élet. Nem igazán érzi egy kapcsolat terhét, bármikor kiléphet egy rosszul működő kapcsolatból.

De mi a helyzet azokkal, akiknek már ebből a szempontból „kötöttebb” az életük? Valyon gyermekkel könnyebb vagy nehezebb az ismerkedés? Mi változik és mik a kilátások azok számára, akik már túl vannak egy esetleges mély érzelmi válságon? Végül a fő kérdés: hogyan lehet ebből előnyt kovácsolni?

Egyedülálló apa helyzete társkeresés szempontjából

Van különbség társkereső apa és apa közt. Nyilván más szemszögből kell megközelíteni a témát, ha egy gyereked van vagy öt. Akkor is, ha a gyerek (eid) veled él (nek) vagy ha külön.

És az sem mindegy persze, hogy szülőként mennyire vagy felelősségteljes, törődsz-e a gyerekeddel. Lehet, hogy több felelősséget vállalsz, mint egy olyan apa, aki inkább a karrierjének él és elhanyagolja a gyerekeit.

A válás – szakítás oka is lehet bármi. Azonban az is tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy milyen kapcsolatot ápolsz a gyermeked, vagy gyermekeid anyjával.

Hogyan tekintenek a nők egy egyedülálló apára, aki társat keres?

Fura lesz ezt hallani, de nem feltétlenül részesülsz roszabb megítélésben, mint egy szingli, még saját családdal nem rendelkező férfi. Sőt, elérkezik az az idő a legtöbb nőnél, amikor kimondottan vonzó is tud lenni számára egy törődő férfi. A gyermek ugyanis egyfajta szociális bizonyíték a nők számára.

Apaként már bizonyítottál, hogy tudsz utódot nemzeni. Ha még törődsz is vele és a történtek ellenére jó viszonyt ápolsz az anyukájával, még tovább erősíthet téged a nők szemében.

Az emberek legerősebb ösztöne a fajfenntartás. Aki pedig vállalja azt a felelősséget, hogy gyermeket nevel, tanúbizonyságot tesz róla, hogy megbízható és törődő férfi. Ami a két legfontosabb tulajdonsága egy vonzó férfinak.

Egyes felmérések szerint a nők ráadásul kifejezetten vonzódnak az idősebb, gyermekes apukákhoz. Ahogy idősödik egy nő, és ez már akár a húszas évei vége felé is lehet, a biológiai órája elkezd ketyegni. Ilyenkor már inkább a biztonságot, mint a kalandot fogja kajtatni.

Több kötöttség, nagyobb elvárások

Egyedülálló apaként már nem csak a csajozásra kell gondolnod nyilván. Hiszen időt kell találnod a gyermekedre is. Attól függően, hogy milyen korban van, más szintű törődést igényel. Nyilván minél idősebb, annál hoszabb időre „magára hagyhatod”. De semmiképp sem szabad, hogy apa-gyermek kárára menjen a párkeresés.

Ha megosztva nevelitek…

Abban az esetben, ha a gyermeket megosztva nevelitek, azaz ingázik anyuka és apuka közt, a legegyszerűbb arra az időszakra fókuszálni a randizást, amikor a gyerek épp az anyjánál van. Persze lehetnek olyan esetek, amikor egy kevés időt el lehet csípni a „ti időtökből” is, ha nem lesz belőle rendszer.

Kijelölt időt töltesz a gyermekeddel

Van ugye az a helyzet is, amikor bírósági úton ki van jelölve egy idősáv, amit a fiaddal/lányoddal tölthetsz. Ezek lehetnek a hétvégék, vagy mondjuk kéthetente egy-két nap. Ebben az esetben ezt az időt mindenképpen kettőtökre kell hagyni. Figyelembe kell venni a gyermek lelki fejlődését is, hogy érezze, fontos nekünk.

Veled lakik/él – te neveled

Ritkábban, de előfordul, hogy bizonyos okokból az apának itélik a gyermek felügyeleti jogát. Pl. amennyiben az anyát alkalmatlannak találja a bíróság. Akkor is, ha a gyermek olyan korba lépett, hogy ő választ téged. Van, hogy haláleset miatt marad az apukára ez a szerep.

Időbeosztás társkereséshez

Mindegyik esetben érdemes megtervezni a randira szánt időt. Kinek több, kinek kevesebb jut belőle. Akkor is sokkal könyebb, ha valamilyen legalább félig meddig rugalmas idősávhoz tartsuk magunkat. Így nem okozunk csalódást sem magunknak, sem pedig a gyermeknek.

Hatástöbbszörözés, ha kevés az időd

Nem csak akkor érdemes az internet irányába mozdulni, ha nagyon szűkös idő áll rendelkezésünkre. Sorolhatnám az online társkeresés előnyeit, de szerintem sokan tisztában vannak vele, hogy ez az egyik legjobb lehetőségük megtalálni az igazit.

Egyszer kell jól megcsinálni

Az adatlap, a jó fotók, a szöveg megkreálása persze idő és energia. Mégis érdemes lehet egyszer jól megcsinálni, mert később abban az időben is tud helyetted „randizni”, amikor épp a gyerekeddel foglalkozol. Nem helyettesít téged, de nem rossz, ha akkor is megtalálnak és tudomást vesznek rólad vonzó nők, amikor épp fizikailag nem tudnád megoldani a csajozást.

Ez lehet a te időd!

Az online ismerkedés szabályai némileg változtak a járványhelyzet miatt. Azonban ez neked csak kedvez. A hagyományos ismerkedést gyakorlatilag felváltotta az online ismerkedés. Nagy hangsúly került az online appokra, társkereső oldalakra. Persze nem egyértelmű, hogy melyk a legjobb online társkereső oldal, de mindenképp érdemes a hagyományos megoldásokon túlmenően is gondolkozni. Ilyen például a facebook társkeresés.

Elvárások a társjelölt felé egyedülálló apaként

Szülőként támasztanod kell bizonyos elvárásokat a párjelölted felé. Ha olyan társat találsz, akinek szintén van gyereke, magától értetődő dolgokról van szó. Viszont, ha olyannal kerülsz közelebbi kapcsolatba, akinek még nincs gyermeke, le kell fektetni az alapokat még a kapcsolat elején. Meg kell beszélni, mit vár el tőled ő, mint társ és persze azt is, milyen kötelezettségeid vannak neked a gyermeked irányában.

Nincs kompromisszum

Gyerekkel nem igazán lehet kompromisszumot kötni. Nem lehet valakit féig felnevelni, elhanyagolni. Ez tehát egy olyan dolog, amit tiszteletben kell tudnia tartani a másik félnek.

Közös családalapítás gondolata…

Tartósabb kapcsolat esetén, ha a barátnődnek még nincs gyereke, felmerülhet a gyermekvállalás kérdése. Ez is egy olyan dolog, amit érdemes még az elején letisztázni. Szeretnél-e még gyereket vállalni? Azt is érdemes tiszteletben tartani, hogy egy nő természetes módon vágyni fog rá – kivétel persze akad.. Ha már nevel legalább egyet, nem biztos, hogy annyira fontos lesz neki ez. Ezek is lehetnek szempontok.

Mit tehetsz tehát egyedülálló apaként?

  1. Előszöris szervezd meg magad. A saját egyéni helyzetedhez viszonyítva tervezd meg, mikor és mennyi időt tudsz szánni a társkeresésre.
  2. Használd a hatástöbbszöröző eszközöket. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, ha kihasználod az online társkeresés előnyeit. Érdemes lehet elkezdeni facebookon is ismerkedni és vannak speciális társkereső oldalak is egyedülálló szülőknek. Ilyen a padaam.
  3. Tegyél lépésekete a siker érdekében. Semmi sem megy magától. Neked kell elhatározni, hogy nem szeretnél egyedül maradni. A társkeresés sokszor nem megy olyan egyeszerűen, mint gondolnánk. De ha kitartunk, megtlalálhatjuk azt a társat, aki illik hozzánk és elfogadja a helyzetünket, sőt támogat is.

Ketten könnyebb

Férfi és nő azért teremtetett, hogy segítsék, támogassák egymást, és egy közösen kijelölt úton haladjanak az életben. Ketten mindig könnyebb. Mert van kire támaszkodni, és van kin segíteni is adott esetben. Ebben van az erő. Ezért érdemes társat keresni, még ha sok csalódás is ér.

Szülőként érik a fiú férfivá

Szülőnek lenni óriási felelősség. Sokan úgy vélik, az apa és anya dolga tanítani és felkészíteni gyermeküket az életre. De igazából ez oda-vissza működik. Egy szülő épp úgy tanul a gyermekétől, mint ő mitőlünk. Megtanulunk mellette önzetlenül szeretni, törődni, áldozatot hozni, felelősséget vállalni, kitartani, stb… Tehát egyáltalán nem kell magunkra úgy tekinteni, mint aki kevésbé kelendő a „húspiacon”. Mert éppenséggel lehet, hogy pont ezért vagy sokkal értékesebb!

És végezetül ne feledd, nem egy egyedülálló apa társat keres! Tehát nem vagy magad. Ez ma már nem a kirekesztettek klubja, mint régen amikor úgy néztek egy egyedülálló apára, mint a falu szégyenére. Ebben a helyzetben lehetsz talpraesett vonzó, érett, alfaférfi igazán!