Szóljunk most pár szót arról, hogyan tudsz kitartani a férfivá válás útján! De miért is nem a férfivá válás 100 szabályáról írok, vagy éppen arról, hogy milyen fizikai változások következnek be, amik által a gyermekből férfi lesz?

A férfivá válás nem azt jelenti, hogy nemzőképes leszel!

Igen, fizikailag „beérik a gyümölcs”, hajtanak a hormonok. Ez még azonban távolról sem jelenti azt, hogy képes vagy úgy viselkedni és főleg úgy élni, mint egy „IGAZI FÉRFI”.

Ha most őszintén le kellene írnom, mit is jelent igazi férfinak lenni, akkor csalódást fogok okozni. Definíciókat fel lehet állítani, azonban az az igazság, hogy ezzekkel is csak gúsba kötnek, idealizálnak a „szakértők”.

A férfivá válás igazi definícója így hangzik:

Az a férfi, aki megkeresi, megtalálja és éli azt az utat, amire született.

Persze könnyű ezt mondani, meg ugye milyen közhelyes. De gondolj csak bele: mennyi mindent neveltek belénk gyerekkorunktól, hogy milyennek kell lennünk és megannyi ukázt kapunk a mai napig is erre vonatkozóan. A végén pedig már minden vagyunk épp csak az nem, aminek lennünk kellene.

Örjítő nem igaz?

Megtalálni a saját szabadságot, hogy valóban az lehess, aki lenni akarsz, az az igazi feladat és egyben az út, amin a VALÓDI, az IGAZI FÉRFIvá fogsz válni.

Miért nem válik a legtöbb fiú férfivá sosem?

A válasz az automatizmusokban rejlik. Amint megpróbálsz valamin változtatni, valamiből kitörtni, jönnek az automatizmusok, amik az elmédbe épültek. Ezek úgy szipolyozzák le az esélyeidet, mint amikor kihúzod a dugót a kádból. Szinte magától tűnnek el a mélyben és neked fogalmad sincs, miért is történik ez és mit tehetnél ellene.

Tipikus példa

Szeretnél vállalkozni, és szabad emberként magad beosztani az idődet. Az első és igen gyakori problémával lehet, hogy máris szembenézel: mibe fogj bele, mibe kezdjél?

Tippelj, mi fogja meghatározni, mit fogsz választani tevékenységed köréül? Igen, azt amit a tudatalattid enged. Ha a szüleid sosem vállalkoztak és csak panaszkodtak róla, akkor minden bizonnyal gyakran hallottad, hogy: most nem jó az időzítés…., erre és erre nincs igény… , ehhez sok tőke kell…, neki szerencséje volt….., jó időben kell lenni jó helyen.

Egy jó terv, vagy ötlet kevés

De nem csak az kevés, mert ha mindezek ellenére is belefogsz esetleg egy vállalkozásba, jön a második adag sz.r a nyakadba a múltadból: kinek mi tetszene, amivel szerintük foglalkoznod kellene. És ugye még csak véletlenül sem fogsz tudni csak magadra hallgatni és azt cselekedni amit igazából a szíved diktálna?

A kudarc esélye óriási, és elmondom mi igazából a férfivá válás:

A FÉRFIVÁ VÁLÁS egy VÁLLALKOZÁS

Ezért buknak el ezen a legtöbben. Ide kurázsi, kitartás, kritikatűrés, és megannyi skill kell. Le kell tudnod vállni, nem csak fizikailag de mentálisan is a szüleidről. Meg kell alkotnod a saját elveidet, a saját totemedet, aminek a tetején olyan megingathatatlan eszmék és magasztos célok vannak, amik mentén érdemes élned.

Honnan tudod, hogy nem lesz semmi a célodból?

Csak teszteld le! Próbálj meg mondjuk 30 napon keresztül minden egyes nap konzisztensen megcsinálni valamit, amit szeretnél, de annyira égően nem vágysz rá, hogy be is tartsd és a végsőkig kitarts mellette. Hogy miért pont ilyen dolgot hozok fel neked példának? Nos azért mert bármennyire motiváló a fő célod, az oda vezető úton ezerszer több dolog lesz, ami kicsit sem lesz motiváló, sőt…

Nem elég erős a célod? Nem ez a baj!

A baj az, hogy hatalmas az ellenállás a fejedben. Túl sokmindenkinek akarsz megfelelni és nem tudod megengedni magadnak, hogy azon az úton járj, amin igazából szeretnél. Ez nem csak a Te példád, de az enyém is!

Nincs ami motiváljon?

Ha kevés az inger, nehéz lesz önmagadtól fogódzkodót találnod. Márpedig a kényelem is lehet egyfajta motiváló erő. Miért is? Egyszer régen olvastam valahol, hogy akkor fogsz nagy dolgokat véghez vinni, amikor eljutsz arra a pontra, amikor már eleged van abból, hoyg eleged van.

Mit ígérnek a motivációs trénerek?

Merj önmagad lenni! Ne add fel az álmod! Járd a saját utadat! Blablabla…. A csapból is ez ömlik és ha még ez sem lenne elég, az instant (insta) majmok is ezt prédikálják a feszengős posztjaikon. El ne hidd, hogy ez elég lesz! Ha elég lenne, nem kellene elvégezned a férfivá válás házi feladatát. Ami önmagában nem is lenne embert próbáló. De mégis az, mert el kell vesztened ezen az úton azokat az illúzióidat, amik gúsba kötnek téged!

Ne tőlem várd a csodát!

Ha azt fogod várni, hogy minden nap valaki seggberúgjon, hogy tedd már a dolgod és ne ugyanazt a sehová sem vezető napirendet kövesd, akkor rossz úton jársz. Ha magadon kívül keresed azt a valakit, aki megmondja neked, mit kell tenned, hogy megtaláld magadban az erőt, akkor is rossz ajtón kopogtatsz!

Egyvalamit tehetsz, ha férfivá akarsz válni!

Gyakorolj! Sokat, rengeteget, mert felnőttként már csak ez fogja formálni az életedet. Amíg egy kisgyereket a környezete formál – ezért gyerek – addig egy férfi már csak saját magát formálhatja – ez a FÉRFIVÁ VÁLÁS ÚTJA!